ENSOMHETENS BIBLIOTEK
Andreas Siqueland
DSC00469

”I sommer gikk jeg sammen med min kjæreste fra Elgå til Røros. På veien fulgte vi deler av stien som den svenske naturforskeren Carl von Linnés gikk på sin ”Dalaresa” i 1734. Linné er kjent for sin systematisering av naturen og hans metode for inndeling av planteverden er delvis i bruk den dag i dag. Da jeg gikk her tenkte jeg på hvordan det vil være å se naturen på Linnés tid? Hadde fjellet egentlig forandret seg merkbart frem til i dag? Endrer naturen seg i det vi gir den navn og språkliggjør den? Hvordan var det å gå rundt her som naturens bibliotekar i parykk og høye hæler?”

 

om prosjektet

Ensomhetens Bibliotek er et pågående, mangeårig kunstprosjekt i samarbeid med Harpefoss Hotell. Arbeidet har som utgangspunkt å skape et rom for refleksjon i naturen. Dette vil ta form av et skulpturelt innerom som gradvis tas over av et uterom. Biblioteket er både et fysisk (materielt) og mentalt (imaginært) instrument for å utforske forholdet mellom ord, bilde og sted. Utstillingen i Kabinettet på Harpefoss Hotell markerer begynnelsen på dette arbeidet.

 

Om kunstneren

Andreas Siqueland (f. 1973) er billedkunstner med utdannelse fra Haut École d’Art et de Design i Genève og det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Foruten en selvstendig kunstnerisk praksis som maler, har han siden 2004 under navnet aiPotu gjort en hel rekke skulpturelle og performative arbeider i det offentlige rom i samarbeid med billedkunstneren Anders Kjellesvik.

I 2009–2013 var Siqueland stipendiat ved Kunstakademiet i Oslo. I den forbindelse fikk Siqueland i 2011 laget et mobilt utendørsatelier basert på de indre målene til hans daværende atelier i Handelsbygningen i Oslo. Atelieret fikk navnet Winterstudio og ble først vist på Henie Onstad Kunstsenter og senere på Jeløya utenfor Moss i forbindelse med kunstnerens deltakelse på Momentum-biennalen samme år. Atelieret ble brukt til å undersøke hvordan maleriet påvirkes av stedet der det blir til og vist. Etter dette har atelieret blitt flyttet til gården Lingebakken i Valldal, Møre og Romsdal og står nå på tuftene til den gamle husmannsplassen Hansplassen. I samarbeid med billedkunstner Elida Brenna Linge, som også driver gården, inviterte de til sammen ti kunstnere til å komme på arbeidsopphold. Resultatet av kunstnernes arbeid ble vist i fjor på Kunstmuseet KUBE i Ålesund. Ensomhetens bibliotek bygger videre på erfaringer fra dette arbeidet.

 

www.andreassiqueland.com

 

Relaterte prosjekter