Homo Bulla
Endre Aalrust
210614_flyer_AE_1

om prosjektet

Homo Bulla: en person er en tilsynelatende fast størrelse, men livet er skjørt og flyktig som en boble. Homo Bulla er en metafor som ofte tilskrives teologen Erasmus Roterodamus og refererer til menneskets skrøpelighet lik en boble (bulla), et gjentakende motiv i kunsthistorien. I Endre Aalrust sin utstilling er idéen om boblen noe som både maleriene og filmen forholder seg til – den grunnleggende og universelle erfaringen av kroppen som uunngåelig forfaller, som lett krenkes og såres.

 

Filmen Homo Bulla forfølger ideen om livet som noe skjørt og sprekkeferdig gjennom parallelle portretter av kunstnerens døende far Olav, en 14 år gammel senil hund kalt Konrad – og Sandra, en orangutang som i en argentinsk rettssal ble tilkjent visse menneskelige rettigheter og løslatt fra fangenskap i Buenos Aires Zoo. Hun bor nå i et reservat i Florida sammen med Bubbles, Michael Jacksons sjimpanse. Gjennom å vise paralleller mellom dyrenes og menneskenes liv, samt historiske vestlige, juridiske prosedyrer for å definere bevisst liv, utforsker filmen hvordan våre menneskelig følelser projiseres på dyrene.  Samtidig kan filmen sies å portrettere en menneskelig grunntilstand, det uunngåelige forfallet som definerer sykluser for produksjon og forbruk i det 21. århundre. Bobler sprekker.

 

En serie med nye malerier viser dyr og mennesker, enkeltvis eller i små grupper. De fleste av karakterene er malt liggende, alle stengt inne i stående formater, en villet konflikt mellom format og motiv. Felles for motivene er en slags trass og motvilje hos introverte karakterer kanskje som verken orker vil eller orker “stå opp imot”, “stå for” eller “stå opp om morran”. Figurer som ikke innordner seg, men som både viser seg sårbare og yter motstand ved å passivt ligge, scrolle, deppe, drømme, sole-, kjede-, eller dra seg.

 

Malerier

”Homo Bulla” (2021), film 12 min

om kunstneren

Endre Aalrust (f.1973 Hamar) er en Berlinbasert maler og filmskaper, som det er med stor glede vi presenterer som årets sommerutstiller på Harpefoss hotell kunstarena! Han har hatt en lang rekke gruppe- og soloutstillinger i inn- og utland, blant annet i Oslo, New York, Berlin, Paris og Basel, og han har tidligere deltatt på filmfestivaler som IFFR, Rotterdam, Internationale Kurzfilmtage Oberhausen, Oberhausen, HOMOGRAFÍA Film Festival, Mexico City, Janela Internacional de Cinema do Recife, Brazil, Xposed International Film Festival, Berlin, Rencontres Internationales, Paris/Berlin/ Madrid, Viper film and Videofestival, Kunsthalle Basel, European Media Festival, Osnabrück.

 

endreaalrust.com

 

Relaterte prosjekter