Fortapt i paradis
Monica Winther
SAMSUNG CSC

om prosjektet

Årets sommerutstilling og performanceprosjekt Fortapt i paradis / Lost in Paradise med Monica Winther, består av en galleriutstilling og en skog som står i et symbiotisk forhold til hverandre. Skogen med sine bortgjemte steder, trær, mose, hemmelige små rom, steiner og spor, representerer et mangfold og konstant bevegelse mellom liv og død. Trærnes og vekstenes grotid er fanget mellom vannets konstante bevegelse og jernbaneskinnene som fører toget gjennom landskapet til bestemte tider.

 

Slike små, underlige steder og mellomrom, tilsynelatende bortglemte og uviktige, rommer alle mulige fantastiske livsformer. Bruker man øynene og ser, kjenner på og lytter, vil man kunne oppdage at det er bolig for tusenvis av skapninger. Som i en skog når stormen herjer, kan livet ramle rundt deg, bli næring for jorden så neste tre kan vokse. Døden som innhenter livet gir en opplevelse av å forstyrre livet, men tilfører i etterkant forståelse, tilgivelse, sårbarhet og aksept.

Skulpturene er satt sammen av noe som tilsynelatende kan virke som avfall fra en vestlig konsumkultur, men som over tid har blitt investert med personlige minner og historier, satt sammen med biologisk materiale fra menneskekroppen, dyreknokler og elementer fra naturen. Det er en kobling mellom det fysiske og det psykologiske i arbeidene, som utforskes med både alvor og humor. Arbeidet beskriver hun som å strebe etter noe uten å helt vite hva, eller som å møte det uforklarlige uten å strebe etter å kontrollere det.

om kunstneren

Monica Winther er en kunstner som har gjort seg bemerket i lang tid med et kraftfullt og egenartet visuelt univers. I arbeidene hennes ligger en interesse for fenomener som oppstår i menneskesinnet med dets potensielt uutforskede områder, en vilje til å pirke i det som ikke bør pirkes i, gjøre det man ikke bør gjøre, og si det som få våger si. Hennes ekspressive verden er både vakker og vemmelig, påståelig og upålitelig, et visuelt kaos der det undertrykte dyrkes.

Fortapt i paradis / Lost in Paradise er en tittel som favner et mangeårig prosjekt og flere utstillinger av Winther, og som i år videreføres med sommerutstillingen på Harpefoss hotell.

Relaterte prosjekter