LOST IN PARADISE – UTSTILLING

Monica Winther 27. juni - 30. august

Årets sommerutstilling og performanceprosjekt Fortapt i paradis / Lost in Paradise med Monica Winther, består av en galleriutstilling og en skog som står i et symbiotisk forhold til hverandre. Skogen med sine bortgjemte steder, trær, mose, hemmelige små rom, steiner og spor, representerer et mangfold og konstant bevegelse mellom liv og død. Trærnes og vekstenes grotid er fanget mellom vannets konstante bevegelse og jernbaneskinnene som fører toget gjennom landskapet til bestemte tider.

 

Slike små, underlige steder og mellomrom, tilsynelatende bortglemte og uviktige, rommer alle mulige fantastiske livsformer. Bruker man øynene og ser, kjenner på og lytter, vil man kunne oppdage at det er bolig for tusenvis av skapninger. Som i en skog når stormen herjer, kan livet ramle rundt deg, bli næring for jorden så neste tre kan vokse. Døden som innhenter livet gir en opplevelse av å forstyrre livet, men tilfører i etterkant forståelse, tilgivelse, sårbarhet og aksept.

 

Monica Winther er en kunstner som har gjort seg bemerket i lang tid med et kraftfullt og egenartet visuelt univers. I arbeidene hennes ligger en interesse for fenomener som oppstår i menneskesinnet med dets potensielt uutforskede områder, en vilje til å pirke i det som ikke bør pirkes i, gjøre det man ikke bør gjøre, og si det som få våger si. Hennes ekspressive verden er både vakker og vemmelig, påståelig og upålitelig, et visuelt kaos der det undertrykte dyrkes.

 

Skulpturene er satt sammen av noe som tilsynelatende kan virke som avfall fra en vestlig konsumkultur, men som over tid har blitt investert med personlige minner og historier, satt sammen med biologisk materiale fra menneskekroppen, dyreknokler og elementer fra naturen. Det er en kobling mellom det fysiske og det psykologiske i arbeidene, som utforskes med både alvor og humor. Arbeidet beskriver hun som å strebe etter noe uten å helt vite hva, eller som å møte det uforklarlige uten å strebe etter å kontrollere det.

 

Fortapt i paradis / Lost in Paradise er en tittel som favner et mangeårig prosjekt og flere utstillinger av Winther, og som i år videreføres med sommerutstillingen på Harpefoss hotell.

 • Harpefoss hotell arrangerer årets sommerfest i samarbeid med Monica Winther. som også har kuratert kveldens konsertprogram! Se informasjon om påmelding, transport og overnatting her

   

  Center of the Universe

  Inspirert av folkemusikk og rytmiske utskeielser fra alle verdens hjørner ga Center of the Universe ut sin første plate i 2000. Bandet som riktignok ikke er et band, men snarere Jørgen Skjulstads soloprosjekt, kombinerer tung bass, skeive takter og diverse eksotiske elementer med en eksperimentell tilnærming i sine innspillingsmetoder.

  Center of the Universe har vært aktiv i norsk undergrunn siden 1998 og har i tillegg til å delta i flere andre prosjekter funnet tid til å gi ut en hel rekke soloplater, deriblant en trilogi der temaet var tid og rom. Det er vanskelig å gi en klar definisjon av bandet musikalske inntrykk da dette har en tendens til å forandres fra utgivelse til utgivelse, men det ville ikke være feil å si at det melodiske hele tiden står sentralt. Det tilgjengelige gjøres obskurt, og noe som tilsynelatende begynner som en frisk popmelodi lokker deg inn i en verden der fire flate plutselig forvandles til ni ovale. Hos Center of the Universe er kontrastene store. Inget instrument er for etnisk, ingen bass for dyp. Center of the Universe har siden sin spede start alltid valgt største moststands vei og trasker videre i et landskap der solen skinner og vulkanene spruter om hverandre, og der det aldri er langt mellom mandolinklimpring og spøkelsesaktige lyder og der det regner gitarer, sitarer og tarer.

   

  Myrmalm

  Myrmalm er et performativt bandprosjekt som består av Monica Winther, Magnus Hovland Vanebo og Kenneth Lien. Myrmalm består av musikk i mange sjangere, kostymer og noen ganger skulpturer som fungerer som instrumenter. Rammene for prosjektet er vide, de skaper en arena for eksperimentering musikalsk og visuelt. Konseptet dreier seg om utvinningsprossessen der det grove og urene materialet myrmalm foredles og blir rent og solid, for så å smis ut til en uendelig mulighet av former og lyder. Parallellene til denne prosessen ligger i uttesting og foredling av ideer og eksperimenter slik at det til slutt ender med en essens, et sound, et visuelt uttrykk og en atmosfære. Slik utvikles det med tiden nye uttrykksformer som alle knytter seg til den overordnede tematikken myrmalm.

   

  UglyGrrls

  UglyGrrls er et feminstisk kunst- og DJ kollektiv som leverer raske trommer, sjangersprengende mixer og aggressive beats. Med et stort sammenslått repertoar i ulike musikksjangre skal vi bekjempe stigmaer, dårlig steming og hersketeknikker. No sexism on our dancefloors!