Nytt visningsrom for kunst
Rintala Eggertsson arkitekter
ny-tomt

I 2023 åpner Harpefoss kunstarena et nytt utendørs visningsrom for kunst med en 255 meter lang gangbane tegnet av Rintala Eggertsson arkitekter. Gangbanen tar publikum på en vandring gjennom skogen, og inviterer til temporære kunstprosjekter, stedsbaserte kunstneriske installasjoner, lydkunst, performance og mye mer med skogen som ramme. Gangbanen vil ha universell utforming slik at så mange som mulig kan benytte gangbanen. Med universell utforming vil det også legges inn bredde og plassering av ulike repos/avsatser/ramper for å skape hvilesteder, utkikkspunkt og observasjonsplasser.

 

Rintala Eggertsson arkitekter tar med sitt prosjekt utgangspunkt i tanken om naturen som noe vi har fjernet oss fra, men der vi sporadisk kan oppleve øyeblikk av dragning mot det uberørte, og følelse av den nærheten til naturen vi en gang hadde. Landskapsmaleriet som utviklet seg på 1500-tallet viser godt hvordan vi gjennom kunsten har forsøkt å trekke naturen nærmere oss, fra å være en form for trussel til å representere skjønnhet og harmoni. Opplysningstidens jakt på forklaringer av naturfenomener bidro ytterligere til interessen for naturen og følgelig også for hvordan omgivelsene ble avbildet. Billedrammen fikk gradvis større betydning i og med at den alltid har fungert som et vindu inn til en annen verden og en tydelig og kontrollerbar grense mellom to situasjoner.

 

I arkitekturprosjektet finner vi paralleller til landskapsmaleriet med forestillingen om naturen som noe som bør fremheves og med rammens funksjon som en grense og bindeledd. Med skogen som en ny type observatorium for kunstneriske undersøkelser, skal dette også fungere som en eksperimentell arena for stedskunst i kombinasjon med innendørs utstillinger.

 

Se hjemmeside til Rintala Eggertsson arkitekter

 

 

 

Takk til våre støttespillere for generøse tilskudd via Arenamidler fra Norsk Kulturråd, spillemidler til kulturarenaer fra Innlandet fylkeskommune og Sparebankstiftelsen DNB.

Relaterte prosjekter