31.08. kl 16.00
Okulus symposiet presenterer nye bestillingsverk og utstillingsprosjekter laget for det utendørs visningsrommet Okulus. Rundebordsamtalen er et uformelt forum der kunstnere og fagpersoner presenterer prosjekter og samtaler med publikum og andre deltagere om kunstneriske prosesser og tema for symposiet.
Sammen med arkitekt Dagur Eggertsson har Ewa Jacobsson, Maja S. K. Ratkje og Eivind Hofstad Evjemo utviklet det konseptuelle rammeverket for Okulus. Utgangspunktet for denne rundebordsamtalen er hvordan de i sine prosjekter forholder seg til rammeverket, og hvordan Okulus tilrettelegger for at ny kunst kan oppstå i møte med et skogsobservatorium.
Hovedinnleder er Dagur Eggertsson i Rintala Eggertsson arkitekter, som vil fortelle hvordan gangbanen er utviklet både med tanke på å fungere som visningsrom for kunst og som skogsobservatorium:
«Naturen ble i tidligere tider gjerne forbundet med noe ukontrollerbart og demonisk, mens det menneskeskapte var knyttet til en guddommelig orden. Slik er det ikke i dag. Man kan hevde at naturvitenskapen har brakt oss til en erkjennelse av at det rene er snarere å finne i naturen, mens det menneskeskapte har gitt oss kaos uten sidestykke i historisk sammenheng.
Gangbanen er derfor vel så mye et subjektivt element som et objektivt redskap, for å se og oppleve naturen. Subjektivt i den forstand at det er opp til alle og enhver å innta den informasjon vi mottar fra naturen gjennom våre sanser, og objektivt i den forstand at selve banen danner et felles veivalg og plattform for opplevelsen. «Øyet som ser» er et treffende uttrykk for denne tosidigheten og derfor har vi valgt Okulus som navn på installasjonen.»
Rundebordsamtalen er gratis og åpen for alle.
Dagur Egggertsson (f.1965) er sammen med Sami Rintala grunnlegger av Rintala Eggertsson arkitekter, som jobber med møbeldesign, kunst i offentlige rom, arkitektur og byplanlegging. I 2008 ble Vibeke Jenssen samarbeidspartner i firmaet, og alle tre er tidligere elever av Juhani Pallasmaa i Helsinki og inspirert av hans fenomenologiske og tverrfaglige tenking. Med sin generøse og åpne tilnærming innenfor arkitektur, har de designet og oppført bygninger, broer og andre prosjekter over hele verden, og er kjent for å gjøre prosjekter som involverer både lokalsamfunn og stedets karakteristika.
Relaterte prosjekter