Fotos: Julie Naglestad / Heidi Furre / Anna Julia Granberg (Blunderbuss)
“Kompletorium” avslutter Okulus symposiet med to litteraturarrangementer, eller kveldslesninger den 31. august kl. 21.00.
Øyet og stemmen
Med Eivind Hofstad Evjemo og John Erik Riley
Sted: Harpefoss hotell, salen i 2. etasje
Okulus åpner opp et naturrom som ikke var der fra før. Den danner en sirkulær form – et øye! – som gjør at man kan bevege seg tørrskodd gjennom et fra før ganske utilgjengelig og lukket sted. Slik inviteres besøkende til å se naturen og seg selv på nye måter, som igjen kanskje kan trigge tanker, minner og erfaringer som ikke ville blitt til uten.
Kunsten (i alle sine formater) foredler balanse mellom form og innhold. Noe blir synlig innenfor rammer som noen har skapt, slik at noe som var her fra før, blir følsomt og nærværende. Slik kan kunsten skape rom for deltagelse, utveksling og ny emosjonalitet for noe som kun finnes i randsonen av språket.
I dette dublett-foredraget oppsøker de to forfatterne, John Erik Riley og Eivind Hofstad Evjemo, usynlige og lukkede rom i sine egne historier. Hva kan litteraturen gjøre for å hedre et minne om steder og mennesker som ikke lenger er her? Og hvordan kan disse minnene gis til andre? Kan kunst fungere som øyer som hjelper andre til å se seg selv? Gjennom tekst og fotografi vil forfatterne veksle på å snakke, visualisere og reflektere.
Middelalderen
Langlesning med Kristin Berget
Sted: Harpefoss kunstarena, Okulus.
I diktsamlingen Middelalderen møter vi en mor og hennes to sønner. De bor i et hus på et sted som befinner seg i uartikulert unntakstilstand. Noe usynlig truer det som var kjent og trygt. Årstidene er ødelagt. Dypt elskede mennesker er døde. Moren holder fast ved tilværelsen ved å gjennomføre ritualer, hun synger, baker brød, hun leser og hun dikter.
Men til slutt legger de allikevel ut på vandring, de forlater sin gamle trygghet for å finne en ny. Hvor går man egentlig for å føle seg trygg når selve eksistensgrunnlaget er truet? Hva gjør man for å skape nytt lys i mørket? Hva skjer med språket og følsomheten når man mister alt? Bli med på en rituell langlesning i Okulus der Kristin Berget leser fra sin bok.
Billetter 250,-
Honnør 200,-
Student 150,-
Billett til alle arrangementer under symposium lørdag 31.08:
Ordinær 500,-
Honnør 400,-
Student 300,-
om forfatterne
Eivind Hofstad Evjemo (f. 1983) er forfatter og kurator og har vært tilknyttet Harpefoss hotell som kurator og skribent siden 2012. Han gav ut romanene Vekk meg hvis jeg sovner (2009), Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet (2012) og Velkommen til oss, før han i 2016 debuterte som poet med boken Kvelningsminner. I 2022 kom romanen Den nye årstiden som skal bli en landbrukstrilogi. Andre del var romanen Ingens herre (2024).
Kristin Berget (f. 1975) er poet og musiker. Hun debuterte i 2007 med diktsamlingen loosing louise og har siden det gitt ut seks diktsamlinger, samt miniatyr-romanen Sonja Sacre Coeur. Hun har vært innstilt til flere litterære priser, bl.a. Brageprisen i 2017 for samlingen og når det blir lyst blir det helt fantastisk. I 2012 mottok hun Tanums kvinnestipend, og i 2014 ble hun tildelt Stig Sæterbakkens minnepris. Hennes siste bok er langdiktet Middelalderen, som er en utforskning – i sorg, i samhold, i rim og regler og mulige ritualer. Utenfor den lille familiens sirkel finnes en større sirkel der naturen er i endring, og der krig bryter ut i Europa.
John Erik Riley (f. 1970) er forlegger og forfatter. Siden debuten midt på 90-tallet har han utgitt skjønnlitteratur, essays og sakprosa. Han skriver jevnlig for Morgenbladet og Klassekampen. Forfatterskapet er sterkt preget av hans interesse for fotografi og kunst, noe som kommer tydelig fram i hans siste bok Det jeg var. Den er en mangefasettert og kompleks innsirkling av hvilke erfaringer som danner grunnlaget for identitet, hvem man trodde man var, mot hvem man ble. Den består både av tekster og Rileys egne fotografier.
Relaterte prosjekter